Dela nyhet
Året var 2002
1 maj 2024 0 kommentarer

I oktober 2001 ringer telefonen hemma hos IFK Trollhättans juniortränare Stefan Svensson. – ”Hej det är Lasse ... ja Halma alltså! Vi har pratat lite några här och vi tycker att det är dags att du kommer hem och tränar Wargön igen. Och sen har jag fått en idé av min granne, ja Lennart vettu, som jag vill ha din hjälp att genomföra”.
Idén kallades Klassfotboll och kom att bli Wargöns IK:s kanske största succé hitills under namnet KLASSBOLLEN!
Klassfotbollens historia startar i Karlstad 1979. FBK Karlstad startar ett seriespel för skolklasser under namnet Klassfotboll. Matcherna spelas under kvällstid vid sidan av fotbollsklubbarnas verksamhet. Verksamheten blir snabbt populär och bidrar till att öka fotbollsintresset hos alla fotbollsföreningar i kommunen. Klassfotboll enligt Karlstadsmodellen sprider sig under 1980-talet i Värmland. I Arvika, Kil och Säffle m. fl. kommuner spelas Klassfotboll och Hammarö inkorporeras i Karlstads Klassfotboll medan Kristinehamn kallar konceptet för Klasskampen.
1995 hämtar Lidköpings hämtar idén med Klassfotboll från Karlstad till Västergötland inför stadens stundande 550-årsjubileum. LIF gör dock om arrangemanget från seriespel som ett helgcupspel.
Samma år startar Västergötlands Fotbollförbund Klassbollen för årskurs 5. Skolklasser delas upp i flick- resp. pojklag som kvalspelar mot andra klasslag i hemkommunen. Kommunsegrarna möts sedan i ett finalspel i Trollhättan med en klassresa som förstapris. Bland de kommunombud som arrangerar kvalspelen, som snart uppgår i Klassbollen, syns Hasse Ericsson, Trollhättans FK och Stefan Svensson, Wargöns IK. VFF:s Klassboll spelas sista gången 2005 varefter Västgötaföreningarna själva anordnar ett slutspel för åk 5 fram t.o.m. 2012.
1998 startar Skövde AIK Klassfotboll i Skövde. Ovetande (?) om framgångarna i Lidköping hämtar även Skövde idén från Karlstad och gör om den till ett helgarrangemang.
Hösten 2001 kom så tipset från Skaraborgs Läns Allehanda via marknadschefen vid Tvåstads Tidningar (Trollhättans Tidning med Lilla Edet Posten och Elfsborgs Läns Allehanda) Lennart Larsson till Lasse Halma. – ”Det här kanske vore något att arrangera i Trollhättan och i Vänersborg”. Lasse skrider omedelbart till verket. Han kontaktar Stefan Svensson och börjar tillsammans med honom planera för Klassfotboll i Vänersborgs kommun. Lasse kontaktar också de stora ungdomsfotbollsklubbarna i Trollhättan, men där går det trögare. Trollhättans FK sitter i ”hemliga” förhandlingar med Trollhättans IF om att bilda FC Trollhättan och vet ännu inget om sin framtid. Trollhättans BoIS har satsat på ett nytt oprövat kort efter att ha tappat sin mångårige föreningsadministratör och vill inte lasta på honom ytterligare ett arrangemang. Skoftebyns IF och IFK Trollhättan känner att de just då inte har varken kraft eller organisation nog för något ytterligare.
Wargöns IK går ensamma vidare. Studiebesök görs hos Lidköpings IF och Skövde AIK där man tas emot med öppna armar och får sig hela konceptet tilldelat av båda klubbarna, inklusive massor av tips om vad som fungerat och inte fungerat samt viktiga saker att tänka på vid kontakter med kommun, skola och näringsliv. Och inte minst – kravet på minst två tjejer på planen så att dessa får vara med och spela! Ett krav som givit flick- och damfotbollen ett fantastiskt uppsving och en acceptans som inte alltid fanns tidigare. Det finns t.o.m. klubbar som (enligt egen utsago) mot sin vilja tvingats skapa en flick- och damverksamhet i sin förening. Detta är vi otroligt stolta över att ha varit med att ”tvinga” fram!
Sakta men säkert böjar Klassbollen ta form! Under en rektorskonferens i Vänersborg får Halma med sig Vänersborgs skolor på idén om ett nytt rörelseevent, under förutsättning att det inte sker på skoltid och att lärarnas del enbart sträcker sig till att dela ut inbjudningar. Lasse får också näringlivet att sponsra ett digert deltagarpaket med fribiljetter och rabatterbjudanden till alla deltagare. Under tiden stuvar ”arkitekt” Svensson om konceptet till att passa på Hallevi IP och skapa former för cupadministrationen. Då helt plötsligt kontaktas Halma av Trollhättans FK:s och Trollhättans BoIS nybakade kanslister, Ronny Karlsson och Roland Olin, som vill försöka arrangera Klassbollen i Trollhättan. En gemensam organisation för idéutbyte, inköp och sponsring skapas. Ett unikt samarbete som håller än idag, 23 år senare, trots att klubbarna under flera säsonger varit konkurrenter i samma serier både på herr- och damsidan.
I början av april 2002 har så alla inbjudningar gått ut och sista anmälningsdagen, en fredag, närmar sig. Alla i Wargöns IK är på helspänn. Trots stor hjälp från Bingolotto och Folkspel med tröjor, vattenflaskor och diplom är Klassbollen ett ekonomiskt vågspel och på måndagen har bara ett lag anmält sig. På onsdagen har tre lag anmält sig och lika illa ser det ut i Trollhättan. När så en orolig Lasse Halma under fredagen ringer till Wargöns kansli hörs först bara ett högt surrande och sedan en något stressad kanslist Zander – ”Jag har inte tid att prata! Jag tror faxen brinner upp!” Faxen slutade inte surra förran på måndag morgon och då med 121 anmälda lag. De förväntade 400-500 deltagarna blev 1224 och under speldagarena den 24-24 maj var spelglädjen enorm. Klassbollen hade kommit för att stanna!
Efterspel
Efter att Vänersborg och Trollhättan tillsammans med Skene IF i Marks kommun som startat Klassbollen 2002 exploderade intresset för Klassbollskonceptet enligt ”Västgötamodellen” med helgspel i cupform. Framför allt i Västergötland, men även i Dalsland, Bohuslän, Östergötland, Småland, Sörmland och t.o.m. i Klassfotbollens vagga Värmland.
I och med ändrade regler för hur barn och ungdomar får tävla inom den svenska fotbollen har resultatredovisning och finalspel tagits bort, vilket gett en mer harmonisk miljö runt planerna och mellan matcherna.
Intresset för Klassbollen är fortfarande stort på alla orter även om en viss minskning av antalet deltagare syns, inte minst p.g.a. de allt mindre barnkullarna. Även andra idrotter som futsal, handboll, innebandy, ishockey, löpning, tennis och volleyboll m.fl. tagit till sig konceptet och startat ”konkurrerande” Klassbollsliknande evevenemang för skolelever.
Tillsammans sätter vi 100.000-tals barn i välbehövlig rörelse varje år.
Så han var inne på något där 2001. Han Halmas granne - Lennart!
Kommentarer